Mennyit adjak enni a macskámnak?

Minden macskának egyedi a személyisége, ideértve azt is, hogy mit és hogyan fogyasztanak szívesen. Egyes macskák egész nap szeretnek csipegetni, mások inkább gyorsan mindent megesznek.

Akármilyen evési szokásai legyenek is macskájának, összeszedtünk néhány tippet, amik segíthetnek abban, hogy elégedett és boldog legyen.


Nedves- vagy száraztáp?

A nedves- és száraztáp közötti választás főleg egyéni döntés, és attól is függ, kedvence melyiket fogyasztja szívesebben. Ha megfelelő mennyiségben tartalmaz állati eredetű fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat, mindkét táptípus lehetővé teheti az egészséges fejlődését.

Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai. A száraztáp előnyösebb a fogaik egészsége szempontjából, mivel a tápszemek ropogtatása segít eltávolítani a lepedéket. Azonban ilyen esetben több vizet kell fogyasztania, hiszen a száraztáp nedvességtartalma lényegesen alacsonyabb.

Etethet száraz- és nedvestáppal vegyesen is, ha Ön és macskája ezt részesítik előnyben. Ez esetben is tartsa be a megfelelő adagolást.

Hogyan válasszunk minőségi macskatápot

Akármelyik táp mellett is dönt, érdemes észben tartania néhány alapvető fontosságú összetevőt, hogy macskája boldog, egészséges és élettel teli legyen.

Macskatáp vásárlásakor megfontolásra érdemes tényezők:

  • A kiváló minőségű állati eredetű fehérje egy macska étrendjének fontos része. Elősegíti, hogy izomzatuk egészséges legyen, és bármikor bátran belevethessék magukat a rájuk váró izgalmakba.
  • Száraztáp választása esetén az ásványi anyag keveréket is tartalmazó ropogós tápszemeket részesítse előnyben, hiszen ezek minden falatja egyben segít megelőzni a lepedékképződést is.
  • Esszenciális aminosavak, mint például a taurin a szív egészsége érdekében, hogy minden nap érezhesse szívből jövő szeretetüket.
  • Omega-6 és Omega-3 zsírsavak és vitaminok, hogy bundájuk csodálatosan puha és ragyogó legyen.
  • Az egészséges emésztés fontos tényező ahhoz, hogy macskája boldog és egészséges legyen – és Önnek is könnyebb utána takarítania. Az IAMS tápok egy igényeikre szabott rostkeveréket tartalmaznak prebiotikumokkal és cukorrépapéppel az egészséges emésztésért

Hogyan változtassa meg macskája étrendjét

Az, hogy macskája étrendjét új tápra cserélje le, némi tervezést igényel. A macskák ragaszkodnak a szokásaikhoz, és általában szívesebben fogyasztják jelenleg megszokott tápjukat, minthogy kipróbáljanak valami újat. Az emberekhez hasonlóan hozzászoknak dolgokhoz, és nem fogadják szívesen, ha valami megzavarja napi rutinjukat.

Néhány dolgot érdemes észben tartani, amikor próbál macskája étrendjén változtatni:

  • Fokozatosan vezesse be az új tápot az étrendjébe. Kezdetben, 25-75% arányban adja neki az új és a régi tápját. Az arányokat mintegy 3 nap alatt lassan és fokozatosan változtassa az új táp mennyiségének növelésével, és a régi táp mennyiségének csökkentésével. Ennek az átszoktatási folyamatnak a végén már etethet 100%-ban az új táppal.
  • Tartson ki a változtatás mellett. Ha macskája ugyan látszólag azonnal még nem hajlandó elfogadni az új tápot, továbbra is adagolja a régi táp mellé, amíg el nem kezdi elfogadni a változást.
  • Szüneteltesse az egyéb ennivalók és jutalomfalatok etetését. Amikor próbálja megváltoztatni macskája étrendjét – különösen, ha nedves- és száraztáp között vált, teljes mértékben hagyja el az egyéb nassolnivalókat. Ha az asztalról a saját ételeiből, vagy egyéb jutalomfalatok formájában továbbra is dobál neki finomságokat napközben, ezzel csak azt az üzenetet közvetíti macskája felé, hogy van más lehetősége is arra, hogy megkapja a napi ennivalóját, és ez nem a legjobb táplálási mód, melyet biztosíthat kedvencének.

Miért lehet, hogy macskája otthagyja az ételét

Ha macskája nem eszi meg a szokásos ennivalóját, ne feltételezze egyből, hogy csak kényeskedik. Lehetséges az is, hogy másról van szó.

Netán egy új házi kedvenc, vagy egy kisbaba került az otthonába? Új etetőtálja van, vagy a szokásostól eltérő helyre rakta azt ki? Ha a macska szokásos környezetében valami hirtelen megváltozik, szokatlan viselkedésekhez vezethet, beleértve azt is, ha nem fogyasztja el a tápját.

Ha a macskája egészségesnek, boldognak és energikusnak tűnik, bundája szép és szemein sem látszik elváltozás, általában kevés ok lehet az aggodalomra. Továbbra is adja neki a tápot és a friss vizet a megszokottak szerint, és figyelje a viselkedését. Pár napon belül valószínűleg minden visszaáll a normál kerékvágásba. Ha macskája hosszabb időn keresztül nem fogyasztja el a tápját, keresse fel állatorvosát.

Amire minden macskának szüksége van

Akármelyik tápot is választja kedvence számára, mindig gondoskodjon elegendő friss ivóvízről.

Biztosítson macskája számára egy csendes, kényelmes helyet távol a családi nyüzsgéstől, ahol nyugodtan ehet. Ne feledje, az állatorvos rendszeres meglátogatása is segítségére lehet, hogy macskája boldog és egészséges legyen.

Szintén érdemes elolvasni

Táplálkozás 2 perc olvasási idő

Csirke: A teljes értékű fehérjeforrás cicádnak

Táplálkozás 3 perc olvasási idő

A szőrcsomó-probléma kezelése étrenddel

Táplálkozás 2 perc olvasási idő

Különleges táplálék speciális igényekhez