Lehet, hogy cicád már kinőtte a kölyökeledelt?

Mikor befogadtad a kiscicádat, eszedbe sem jutott, hogy ne olyasmivel etesd, ami kifejezetten a növekedését támogatja. Most, hogy már így megnőtt, ideje kiválasztani egy olyan prémium minőségű eledelt, melyet speciálisan felnőtt cicáknak terveztek.

Lehet, hogy kedvenced még igazi gyerekként játszik, de valójában a fiatal macskák gyorsan kifejlett felnőtté válnak, és egyesek állítása ellenére nem minden cicának való ugyanaz az eledel (függetlenül attól, hogy kiscica, vagy felnőtt). A kiscicák és felnőtt állatok tápanyagigénye jelentős mértékben eltérő, így kulcsfontosságú, hogy kedvenced az életkorának megfelelő prémium eledelt kapjon.


Számít a magasabb minőség?

Miért kell a felnőttkor küszöbén álló kiscicádat felnőtteknek való prémium eledelre átszoktatnod?  Mert a minőség nagyon is számít. Fontos, hogy azt a teljes értékű táplálkozást folytathassa cicád felnőttként is, amit kis korában megszokott. Ha ebben az életszakaszban egy átlagos minőségű márka eledelére váltasz, az megzavarhatja cicád emésztését, valamint egészen biztosan nem fog olyan táplálékban részesülni, mint amin felnőtt.

Gondolj csak egy kisbabára! Mikor ideje bevezetni a szilárd táplálkozást, a gyermekednek sem adnál mást, csak a lehető legjobbat. Ugyanez érvényes felnövekvő kiscicádra is. A prémium minőségű eledelek, mint amilyen az IAMS® is, minőségi összetevőikkel segítenek a cicák egészségének megőrzésében. Különleges összetételük révén a következő előnyöket nyújtják:

  • Magas minőségű hozzávalók
  • Fehérjék, zsírok, mérsékelten erjeszthető rostok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok kiegyensúlyozott, optimális elegye, mely a drága étrendkiegészítőket feleslegessé teszi
  • Következetesen magas minőséget képviselő receptúrák, melyek nem változnak az előállítási költségek emelkedésével sem
  • Kitűnő íz - cicák által tesztelve
  • Az amerikai állat-élelmiszerbiztonsági felügyeleti szerv, az AAFCO követelményeinek megfelel vagy azokat túl is szárnyalja
  • Tápanyagokban kiemelten gazdag összetételek, melyek illeszkednek minden életkorhoz
  • Termékgaranciák

Eredmények

Mi születik mindebből a számos előnyből? Boldog, egészséges cicák. Prémium cicaeledel használatával a következő fontos jeleket veheted észre cicádon, melyek mind arról tanúskodnak, hogy kicsattan az egészségtől. Ezek az eledelek ugyanis segítenek, hogy cicád hosszú és egészséges életet éljen:

  • Kivételes izomzat
  • Csillogó, elegáns bunda
  • Egészséges bőr és csontok
  • Tiszta, ragyogó szemek és tiszta fogak
  • Kicsi, szilárd széklet

Az IAMS prémium összetételei évtizedes kutatásokon alapulnak, segítenek megőrizni cicád egészségét és a hosszú élethez szükséges tápanyagokkal látják el. A generikus márkák egész egyszerűen nyomába sem érnek annak a szakértelemnek, mely minden egyes zacskó IAMS cicaeledelben ott található.

Mikor válts?

Cicád 12 hónapos kora körül ideje átváltani étrendjét egy prémium összetételű normál (felnőtt) eledelre. Az átállás idején fontos figyelni cicád súlyát és általános állapotát, és aszerint adagolni az ételt.

Mivel a cicák általában csak annyit esznek, amennyire szükségük van, az igény szerinti etetés megfelel nekik. (Az igény szerinti etetés azt jelenti, hogy az étel mindig elérhető cicád számára, aki akkor és annyit eszik, ahogy épp jólesik neki.) A lakásban tartott cicák viszont, akik kevesebbet mozognak, ezzel a módszerrel többet is ehetnek a kelleténél.  Nekik az adagolt etetés a jó megoldás. Legalább napi két étkezésre érdemes elosztani a napi adagot.

Annak megállapításához, hogy mennyit adj enni cicádnak, a gyártó csomagoláson szereplő ajánlását kövesd. Emellett heti rendszerességgel mérd le cicádat. Ha a cica egyéb ok nélkül hízik vagy fogy, kissé módosítsd az élelem mennyiségét a következő héten.

Hogyan válts?

A bélrendszer megzavarását elkerülendő, a következő négynapos módszerrel javasoljuk a kölyökeledelről a felnőttre való átállást:

Első nap: A cica táljába 75 % kölyökeledel és 25 % felnőtteledel kerüljön.
Második nap: 50-50 % legyen a kettő aránya.
Harmadik nap: Ezúttal 25 % legyen a régi eledel és 75 % az új.
Negyedik nap: Itt az ideje a tisztán felnőtteledelnek.

Szintén érdemes elolvasni

Kölyökmacska 2 perc olvasási idő

Hogyan ismertesse össze gyermekével új kedvencét